Umjetnost kušanja kave

Kušanje espressa iskustvo je za sva osjetila.

Kava u punom smislu

Savršena kava je cijeli svemir u jednoj šalici, koji otkriva svoju profinjenost nakon što se uključi svih naših 5 osjetila.

Izgled

Najočitiji i karakteristični vizualni izraz espressa s kemijske točke gledišta je njegova krema ili pjena.

Krema je gusta i postojana.

Sve nagovještava kako ćete uživati u vrhunski pripremljenom espressu s gustom i postojanom pjenom, boje lješnjaka, bez mjehurića zraka ili bijelih točkica.Tamno smeđa boja potječe od karamelizacije šećera. Illy šalica je savršene veličine i oblika za očuvanje kompaktnosti kreme. Debljina porculana održava kavu toplom, pri optimalnoj temperaturi pijenja (oko 65 °C).

Zvuk

Pažljivo slušajte, slušajte kako se priprema vaša kava i što se događa oko vas.

Svaki zvuk je važan.

Svaki zvuk je važan za potpuno uranjanje u svijet kušanja: zveckanje šalica, sipanje zrna kave u spremnik koja se zatim melju u mlincu, kava koja istječe u šalicu. Oni također definiraju način na koji uživate u vašoj kavi i kako ga doživljavate: buđenje uz doručak, miješanje kave, smijeh na večeri s prijateljima ili samo miran trenutak za opuštanje.

Članak iz illycaffè Francuska

Miris

Duboko udahnite i dopustite aromatičnim notama kave da pomiluju i potaknu vaša osjetila.

Aromatične note kave miluju i potiču osjetila.

Kava može biti snažna i bogata, ili rijetka i slaba. Može imati elegantne, čiste, nježne ili obične i svjetovne osobine. Snažna aroma Illy espressa odaje voće i lagane citruse, med, karamele i note svježeg jasmina te snažne note čokolade i tosta.

Okus

Espresso je koncentrat okusa koji se mogu zadržati u ustima do 15 minuta. Osjetljiva ravnoteža između slatkih, kiselih i gorkih okusa ključna je za njihov sklad.

Koncentrat okusa.

Slatko okus potječe od karakteristika kave korištene u mješavini i postupka prženja zrna kave. Što se duže prži, gubi slatkoći i postaje gorča.

Ravnoteža između gorčine i kiselosti je tipična za kvalitetnu Arabica kavu.

Dodir

Uzmite vašu šalicu, zavrtite vaš espresso i pogledajte gustoću.

Pogledajte gustoću.

Od prvog gutljaja, otkrit ćete snažno tijelo, osjećaj pune i ugodne slatkoće u ustima, nastao uljima i šećerima. Znači, aroma i tijelo zajedno, razlikuju espresso od ostalih napitaka.Tijelo mora imati željenu glatkoću: kada se espresso pravilno pripremi, kava sklizne u usta i pomiluje okusne pupoljke.