Savršeni espresso: mala šalica, veliki trenutak

Za znalce espresso je sama bit kave, pravo fizičko-kemijsko čudo. Također je umjetnost, zahtjeva strast, vještinu i poštovanje istinske talijanske tradicije.

6 tajni savršenog espressa

Pročitajte naše najbolje savjete za pripremanje vrhunskog espressa. Odobrili čistunci...

Definicija

Ime govori samo za sebe: espresso mora biti svježe pripremljen i poslužen u maloj zagrijanoj šalici, koji se odmah konzumira. Espresso kava je napitak prepun nježnosti. Koncentracija aromatski nota razlikuje ga od bilo kojeg drugog izuma.

Espresso kava je napitak prepun nježnosti.

Espresso je prije svega otopina, čini je zbroj različitih elemenata (kiselina, bjelančevina, masti, itd.) Također je emulzija jer sadrži ulja s okusima koja kavi daju tijelo dok miluju okusne pupoljke. Konačno, espreso je "suspenzija" zbog gustog sloja vrhnja boje lješnjaka koji prekriva kremu.

Dva ključna elementa za pripremu izvrsnog espressa

Kada je vrijeme ekstrakcije kave predugo, nastaje prekomjerno ekstrahirana kava s velikom količinom kofeina, gorkog i teškog okusa. Obrnuto, kada je vrijeme ekstrakcije kave prekratko, nastaje nedovoljno ekstrahirani, kiseli i slabi espresso.

Konačno, finoća mljevene kave može utjecati na vrijeme ekstrakcije, volumen i okus. Za espresso kavu, mljevena kava mora biti dovoljno sitna kako bi se brzo postigla optimalna ekstrakcija svih okusa kave.

Predugo će rezultirati prekomjerno ekstrahiranom kavom.

• 7 g (+/– 0.5 g) sitno mljevene kave
• Temperatura vode na izlaznom iz aparata između 88 °C i 92 °C
• Izlazni tlak od 9 bara
Zapremina šalice između 25 ml i 30 ml za "talijanski" espresso / 60 ml za "francuski" espresso
• Vrijeme ekstrakcije 25 sekundi (+/- 5 s)

Za savršeni doživljaj espressa, isprobajte naše espresso aparate s mlincem za kavu. Oni okupljaju svu KRUPS stručnost u pripremi kave kako bi jamčili savršeni espresso.

Članak iz illycaffè Francuska